20. yüzyılda küresel ekonominin tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte sanayi, az gelişmiş ülkelere kaydırılan bir üretim halini aldı. Hizmet sektörünün şehirlerde yaygınlaşmasıyla birlikte, sanayi alanlarındaki endüstri yapıları atıl binalara dönüştü. 20. yüzyılın sonlarından itibaren tartışılmaya başlanan; kentlerde atıl olarak kalan endüstri yapılarının dönüşümü konusu hala güncelliğini koruyor. Viyana Gazometreleri de 20. yüzyılda boşaltılan ve atıl duruma düşen bu endüstri yapılarından birisi.
Gazometreler, 1986 yılında Viyana’nın sanayileÅŸme projesi kapsamında yapıldı. 3 yıl içinde Avrupa’nın en büyük üretim hacmine ulaÅŸan 4 gazometre, 500 km yi geçen bir hat üstünde hizmet vermeye baÅŸladı. DoÄŸal gaz üretiminin yıllar içinde hava gazının yerini almasıyla, bu gazometrelere ihtiyaç kalmadı ve santral 1984 yılında kapatıldı.
Devlet, 1995 yılına kadar ÅŸehir merkezinde atıl kalan yapılar için yeniden iÅŸlevlendirme kararı alınca, gazometrelerin dönüşümü için bir dizi proje önerildi. Gazometreleri yeniden iÅŸlevlendirmek için önerilen projeler arasından Jean Nouvel(Gasometer A), Coop Himmelblau(Gasometer B), Manfred Wehdorn(Gasometer C) ve Wilhelm Holzbauer(Gasometer D)‘în sunduÄŸu projeler seçildi ve tasarımcıların geliÅŸtirdikleri projeler, 1999 – 2001 yılları arasında inÅŸa edildi.
Endüstri yapıları, proje kapsamında yaşam alanı olarak yeniden yapılandırıldı. Dikeyde 3 ayrı bölümde işlevlendirilen yapıların, en üst katında konutlar, orta hatta iş yerleri ve ofisler en alt katta ise alışveriş merkezi yer alıyor. Her gazometredeki alışveriş merkezleri, yapılar arası köprülerle birbirlerine bağlı.
Gazometreler 4 silindirik gaz konteynerindan oluşuyor. Her biri 90.000 metre küp hacminde ve tankların cepheleri kırmızı kiremitle kaplı. 70 metre yüksekliğinde ve 60 metre çapındaki gazometrelerin onarım ve restorasyon çalışmalarında, sadece tuğla dış cepheleri ve çatılarının bir kısmı tutulmuş.
Kompleks içinde, 70 tane dükkan, restoran ve kafe, sinema salonu, 4.200 kişi kapasiteli etkinlik alanı, çocuk bakım merkezi, Viyana Ulusal Arşivi, 11.000 metre kare ofis alanı, 615 apartman dairesi ve 230 yataklı bir öğrenci yurdu bulunuyor.
Henüz yorum yok
Yorum yap